view this site in English
Wachtwoord vergeten?
Zoeken op de website

Onderwijs Nieuws

*** Onderwijsnieuws 16 november 2017 ***

Evaluatie Q1
De eerste periode van 2017-2018 zit erop. Het is belangrijk dat het onderwijs elke periode geëvalueerd wordt, zo kan het onderwijs namelijk verbeterd worden! De laatste vrijdag van de tentamenweek is er een enquête gestuurd door ‘onderwijskwaliteitszorg 3mE’. Het invullen van deze enquête duurt maar een paar minuten en is heel waardevol voor jou en je medestudenten.

Best Graduate of TU Delft
Elk jaar wordt er een prijs uitgereikt aan de beste afgestudeerde aan van de TU Delft. Elke faculteit nomineert één persoon en zij gaan de strijd met elkaar aan wie de winnaar van de hele TU Delft is. Van de faculteit 3mE is Linda van der Spaa genomineerd, ze is cum laude geslaagd voor twee masters; Systems & Control en Biomechanical Engineering.

Boekenmarktplaats Gezelschap Leeghwater
Wil jij je boeken van de eerste periode verkopen of ben je opzoek naar de boeken voor het tweede kwartaal? Kijk eens op de boekenmarktplaats van Gezelschap Leeghwater, www.leeghwater.nl/boekenmarktplaats. Hier kan je namelijk wat geld terugverdienen voor je boeken of boeken overkopen van medestudenten.

*** Onderwijsnieuws 1 november 2017 ***

Studeren op 3mE
Tijdens de tentamenperiode zijn de instructiezalen op 3mE geopend om te studeren. Bij het servicepunt wordt elke dag vermeld welke zalen open zijn.

Study Abroad
Wil je tijdens je studie naar het buitenland? Van maandag 13 november t/m woensdag 15 november geeft het International Office tijdens de lunch informatiesessies over minors en internships in het buitenland. Kijk op http://studenten.tudelft.nl/en/students/faculty-specific/3me/study-abroad voor de details.

OCWB
Elke opleiding heeft een opleidingscommissie, zo ook Werktuigbouwkunde. In de OCWB zijn studenten en docenten van de opleiding 50/50 vertegenwoordigd. De opleidingscommissie bewaakt de kwaliteit van de opleiding en is het klankbord voor de opleiding. Ook adviseert zij de opleidingsdirecteur en de decaan over alle aspecten van het onderwijs in de opleiding en verschillende reglementen en sinds dit jaar heeft de OCWB daar zelfs instemrecht op. Op dit moment is de OCWB nog op zoek naar een nieuw studentlid, dus ben jij geïnteresseerd in deelname aan de OCWB of wil je meer informatie over de OC? Stuur een mail naar bachelor@leeghwater.nl met een korte motivatie en dan hoor je snel meer!

*** Onderwijsnieuws 18 oktober 2017 ***

Openingstijden 3mE tentamenperiode
Tijdens de weken voor de tentamens hanteert de faculteit ruimere openingstijden. Deze periode zal de faculteit vanaf 23 oktober t/m 2 november, op maandag t/m donderdag open zijn tot 24:00!

Tentamentraining Statica
Na de positieve ervaringen van voorgaande jaren organiseert Gezelschap Leeghwater dit jaar weer een tentamentraining voor het eerstejaars vak Statica. Op dinsdag 31 oktober en woensdag 1 november zal er en training worden gegeven door een afgestudeerde werktuigbouwer in collegezaal C. Inschrijven kan op www.leeghwater.nl/statica.

Bachelor diploma-uitreiking
Afgelopen donderdag 12 oktober vond de Bachelor diploma-uitreiking plaats. Vele studenten hebben hun BSc diploma werktuigbouwkunde in ontvangst mogen nemen onder leiding van Hans Hellendoorn. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel in de foyer van de Aula.

Inschrijven tentamens
Over iets meer dan twee weken vindt de tentamenweek plaats. Vergeet je dus niet aan te melden voor de tentamens die je wilt maken via Osiris!

*** Onderwijsnieuws 1 juni 2017 ***

Vanaf komend jaar: aanmelden voor onderwijs
Vanaf komend studiejaar start de faculteit met het aanmelden voor onderwijs voor al het bachelor onderwijs zo ook voor de bachelor Werktuigbouwkunde. Elk semester (2 kwartalen) zal je jezelf voor vakken die je dat semester wilt gaan volgen aan moeten melden. Dit betekent dat je je op 2 momenten per jaar aanmeldt. Aanmelden voor semester 1 kan vanaf 15 juni tot en met 15 juli 2017 en is voor iedere BSc-student verplicht. Let op: Niet aanmelden = niet meedoen, noteer de data dus goed in je agenda! De aanmeldperiode voor semester 2 vangt aan: 15 december 2017 en loopt tot en met 15 januari 2018. De aanmelding verloopt via Osiris zoals je dat al gewend bent met het aanmelden voor tentamens. Je meldt je aan voor al het onderwijs dat je gaat volgen voor een bepaald semester. Aanmelden voor onderwijs betekent niet dat je automatisch bent aangemeld voor tentamens. Hiervoor meld je je apart aan zoals je gewend bent.

Wisselen van vakken in bachelor WB
Vanaf komend jaar gaan er een aantal vakken in het bachelor curriculum van Werktuigbouwkunde wisselen. De Q3 vakken Systeem & Regeltechniek en Signaalanalyse zullen respectievelijk van jaar 2 en 3 wisselen. Hierdoor zal Signaalanalyse volgend jaar in jaar twee Q3 gegeven worden en zal er een jaarlang geen college van Systeem & Regeltechniek worden gegeven. Echter zal dit vak wel getentamineerd worden. Door deze verandering zullen ook de Q3 en Q4 vakken Numerieke Wiskunde en Kansberekening & Statistiek van periode veranderen.

Virtual Exchange – MOOCs for Credit
Vanaf vandaag staat het Virtual Exchange - Credits for MOOCs aanbod 2017-2018 online op www.tudelft.nl/creditformoocs. TU Delft studenten kunnen zich via deze site aanmelden. Het aanbod bestaat naast TU Delft MOOCs uit online aanbod van onze partneruniversiteiten, Australian National University, EPFL en University of Queensland. Voor het 2e semester komen er wellicht nog aanvullende courses beschikbaar.

*** Onderwijsnieuws 3 mei 2017 ***

Verkiezingen Studentenraad en Facultaire Studentenraad
Op woensdag 17 mei en donderdag 18 mei 2017 vinden de  verkiezingen van de leden van de Studentenraad (SR) en de Facultaire Studentenraden (FSR) van de TU Delft plaats via https://stem.tudelft.nl/. Het is belangrijk dat je als student stemt voor deze verkiezingen, zodat de verkozen studenten een groter draagvlak hebben bij doorslaggevende beslissingen op de TU Delft.

Regels projectwerkplekken
Vanuit de Faculteit en de FSR zijn er laatst een aantal gedragsregels opgesteld voor de projectwerkplekken op 3mE. Deze zijn als volgt:
1. Veroorzaak geen geluidsoverlast. Houd rekening met je medestudent.
2. Houd de tafels schoon. Gooi je afval in de prullenbak.
3. Blijf af van de aanwezige kabels en stekkerdozen. Laat deze zitten.
4. Een projecttafel is geen werktafel. Klussen doe je in de werkplaats.

Afloop van de “5,5 gedoogregeling”
Tot op heden heeft de examencommissie van de bacheloropleidingen Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek studenten die het ‘oude’ curriculum (2012-2013 en ouder) volgden en een 5,5 voor 1 of 2 vakken uit dit curriculum hebben behaald, geslaagd verklaard voor het bachelorexamen, op voorwaarde dat de 5,5 was behaald voor 1 september 2015. De examencommissie heeft onlangs besloten deze afwijking op de zak-slaagregeling van art. 32 lid 1 te hanteren tot en met uiterlijk 31 augustus 2018.

*** Onderwijsnieuws 28 februari 2017 ***

Nationale Studenten Enquête (NSE)
Jouw deelname aan de NSE is belangrijk voor de TU Delft. Je mening over de sterke en verbeterpunten vormen waardevolle input voor nationale onderwijsrankings en interne verbeterplannen. Op deze wijze draag je bij aan de hoge kwaliteit van het onderwijs van de TU Delft. De NSE is de perfecte manier om aan te geven dat je trots bent om op je studie op de TU Delft. Als je de enquête nog niet hebt ingevuld, moet je er snel bij zijn. Hij is namelijk nog geopend tot zondag 12 maart. Check nog snel je mail en vul hem in!

Tentamentrainingen Q3
Zoals elke periode organiseert Gezelschap Leeghwater in Q3 ook weer tentamentrainingen voor twee herkansingsvakken van het eerste en tweede jaar. Om te bepalen welke trainingen wij gaan organiseren, wordt er gekeken naar de voorkeuren van de studenten. Op de Facebook group van Gezelschap Leeghwater is een poll aanwezig met alle vakken van vorige periode. Vul deze poll dus vooral in op goo.gl/51uz1T!

Onderwijspanels
Ben je een bachelor student en wil jij graag je mening geven over je vakken en het onderwijs in het algemeen? Vanaf de volgende week gaan er panels gevormd worden voor Q3 enQ4, deze panels komen een paar keer bij samen komen om de kwaliteit van het onderwijs te bespreken. Heb jij interesse om deel te nemen aan deze panels, kom dan langs op kantoor of stuur een mail naar bachelor@leeghwater.nl voor meer informatie. Wanneer je niet wilt deelnemen aan de panels, maar wel feedback wilt leveren op bepaalde vakken is het natuurlijk altijd mogelijk om dit naar de Commissaris Onderwijs Bachelor te mailen.

*** Onderwijsnieuws 15 februari 2017 ***

Boekenverkoop Q3
De boeken voor de derde periode zijn binnen bij Gezelschap Leeghwater en worden vanaf afgelopen dinsdag 14 februari verkocht. Dus heb jij een boek nodig van Numerieke Wiskunde, Systeem en Regeltechniek, Signaalanalyse of Lineaire Algebra? Kom dan langs het Leeghwater kantoor om je boek te kopen!

Master Event
Ben je derdejaars student en van plan om volgend jaar na je bachelor een van de Masterprogramma’s aan de TU Delft te volgen, neem dan een kijkje op het Master Event van de TU Delft, op 9 maart 2017. Tijdens dit Master event zullen er presentaties worden gehouden van de verschillende Masterrichtingen. Een ideale mogelijkheid om je te oriënteren. Ga naar goo.gl/ztfa1V voor meer informatie en om jezelf aan te melden.

Engelse taalvaardigheid docenten TU Delft
Momenteel worden er steeds meer vakken aan de TU Delft in het Engels gegeven. Uit ervaringen is gebleken dat studenten niet altijd tevreden zijn met de Engelse taalvaardigheid van docenten. De VSSD doet op dit moment onderzoek om de omvang van dit probleem in kaart te brengen en de oorzaak te achterhalen. Door middel van het invullen van deze korte enquête, https://goo.gl/forms/OON1hJ4ydwW4UORV2,  kan je bijdragen aan het onderzoek van de VSSD.

The Unexpected Science of Steel and Chocolate - Workshop
Op 13 maart aanstaande is er een workshop over de verrassende eigenschappen tussen de structuur van staal en die van chocolade in het Science Centre. Tijdens de workshop demonstreert een onderzoeker van materiaalkunde (met een hele hete oven van 900 graden) hoe spaken (uit een fiets) smelten en van structuur kunnen veranderen en hoe dit met chocolade gebeurt. Meer informatie kan je vinden op goo.gl/pFz48q.

*** Onderwijsnieuws 18 januari 2017 ***

3mE XXL openingstijden
Vanaf maandag 16 januari tot en met donderdag 26 januari is 3mE doordeweeks tot twaalf uur ’s nachts geopend. Hierdoor is het voor de studenten mogelijk om ook ’s avonds te studeren op 3mE. De faculteitsafdelingen die open zijn, zijn B-0, C, E, G-0 en D-1.

Bachelor Eindproject 2016-2017
Voor zowel het oude als het nieuwe bachelor programma wordt sinds vorig jaar één soort BEP aangeboden. Wanneer je bij de instroomgeneratie tot en met 2012 hoort, moet je inschrijven voor WBTP303. En wanneer je tot het cohort na 2013 behoort, moet je je inschrijven voor WB3BEP-16. Je kan je voor beide eindprojecten inschrijven via Osiris tot uiterlijk 30 januari 2017. Om mee te kunnen doen dien je over je propedeuse plus minimaal 54 punten van het tweede jaar te beschikken. Er kan alleen in bijzonder gevallen door de onderwijsdirectie hiervan worden afgeweken. Nadat de resultaten van Q2 bekend zijn, wordt vastgesteld of je aan de ingangseisen voldoet. Schrijf je dus vooral in, ook als je nog niet zeker weet of je kan delen aan het BEP!

Conclusies onderzoek capaciteitsprobleem TU Delft
De VSSD heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar het capaciteitsprobleem op de TU Delft onder de studenten en docenten. Hierin kwam naar voren dat de capaciteit van de collegezalen onvoldoende is en dat er gebruik gemaakt moet worden van zalen in Pathé, volgzalen en zalen zonder tafels. Verder zijn tekorten aan werkplekken in stilteruimtes en plekken met vaste computers. Daarnaast geven de docenten aan dat de werkdruk te hoog is en dat hierdoor de onderwijskwaliteit achteruit gaat. Desondanks geven de studenten aan dat zij tevreden zijn met de beschikbaarheid van docenten en de kennis van student assistenten.

*** Onderwijsnieuws 9 december 2016 ***

Tentamentrainingen Statica

Op zowel 19 en 21 december wordt er wederom een tentamentraining Statica georganiseerd door Gezelschap Leeghwater. De trainingen gaan in de avond plaatsvinden van 18:00 tot en met 22:00 in collegezaal A op 3mE. De tentamentrainingen hebben echter een andere opzet dan de vorige keer. Om de studenten beter voorbereid naar de training te laten komen, zullen er een aantal opgaven vooraf worden opgegeven die de studenten dienen voor te bereiden. Deze opgaven zullen vervolgens samen met de bijbehorende theorie worden uitgelegd tijdens de tentamentrainingen. Heb je interesse om mee te doen aan een van de trainingen? Kijk voor meer informatie en om jezelf in te schrijven op www.leeghwater.nl/statica.

Metrokaart 3mE

Om het voor de studenten en medewerkers makkelijker te maken juiste informatie binnen en over de faculteit te verzamelen, is vorig jaar de onderwijspagina van 3mE compleet vernieuwd. De heeft om het zo overzichtelijk mogelijk te maken de metrokaart ontworpen. De metrokaart van 3mE is opgebouwd uit de volgende pijlers bachelor, master, organisatie, studievoortgang en praktische zaken. Alle relevante informatie per onderwep staat geordend onder de pijlers zoals te zien valt bij onderstaand figuur.

*** Onderwijsnieuws 10 november  2016 ***

Studieboeken

De studieboeken voor de tweede periode zijn deze week bij Gezelschap Leeghwater binnengekomen. Vanaf maandag 14 november zullen wij deze boeken verkopen op het Leeghwater kantoor. Kijk voor meer informatie over welke boeken we precies gaan verkopen op www.leeghwater.nl/boeken.

Onderwijspanels

Ben je een eerste -of tweedejaars WB-student en wil jij graag je mening geven over jouw vakken en het onderwijs in het algemeen? Vanaf de volgende periode zullen er jaarpanels gevormd worden, deze panels zullen enkele keren per periode samen komen om de kwaliteit van het onderwijs te bespreken. Heb jij interesse om deel te nemen aan deze panels, kom dan langs op kantoor of stuur een mail naar bachelor@leeghwater.nl voor meer informatie over deze panels. Wanneer je niet wilt deelnemen aan de panels, maar wel feedback wilt leveren op bepaalde vakken is het natuurlijk altijd mogelijk om dit naar de Commissaris Onderwijs Bachelor te mailen.

Pleidooi voor meer geld de 4TU’s

De vier Technische Universiteiten (4TU’s) pleiten voor meer geld voor technische opleidingen. Zonder extra financiering moeten de universiteiten kiezen tussen toegankelijkheid en kwaliteit van het onderwijs, terwijl geen van beide ten kosten zou moeten gaan van het ander. Dat stellen wij als onderdeel van de studentenorganisaties van de 4TU’s in samenwerking met het Interstedelijk Studenten overleg (ISO) in een brief aan Minister Bussemaker (OCW), Kamp (EZ) en staatssecretaris van Dam (EZ). Al jaren lang neemt het aantal studenten aan de instellingen toe, zonder dat het budget mee groeit en dit moet veranderen. Kijk voor meer informatie over de kwestie op www.oras.nl.

*** Onderwijsnieuws 26 oktober  2016 ***

Honours Programme eerstejaars studenten

Ben jij een eerstejaars student en kost de studie Werktuigbouwkunde jou minder inspanning dan verwacht? Dan is er dit jaar speciaal voor jou een Honours Class. Dit exclusieve programma start in het tweede semester en is geheel gericht op het onderwerp robotica. Per opleiding worden er slechts drie deelnemers geselecteerd. Lijkt dit onderwerp jou interessant en wil je verder kijken dan alleen Werktuigbouwkunde? Kom dan op de informatiemeeting op dinsdag 1 november van 12.45 - 13.30 uur in collegezaal π op de faculteit EWI, uiteraard zonder verdere verplichtingen!

DelftX MOOCs

De TU Delft biedt onder de naam DelftX MOOCs aan. Een MOOC is een Massive Open Online Course, die gratis toegankelijk is voor iedereen met een internetverbinding. De MOOCs zijn sterk gebaseerd op de vakken die de studenten van de verschillende faculteiten krijgen, dus ook met huiswerkopdrachten en een tentamen. De studenten die DelftX MOOCs succesvol afronden krijgen een (informeel) DelftX certificaat. Lijkt het jou interessant om naast Werktuigbouwkunde nog meer vakken te volgen? Kijk dan op https://www.edx.org/school/delftx voor de beschikbare MOOCs!

*** Onderwijsnieuws 10 oktober  2016 ***

Tentamentraining Statica

Dinsdag 1 november staat de eerste tentamentraining voor het vak Statica gepland. Tijdens deze training zal nogmaals alle belangrijke tentamenstof worden behandeld en relevante opgaven worden geoefend en uitgelegd. De training zal in totaal 3 uur duren. Door grote interesse onder de eerstejaars studenten zal er ook dit jaar een tweede tentamentraining worden georganiseerd. Deze training zal plaatsvinden op woensdag 2 november om half 2 in collegezaal C. De inschrijvingen voor de tweede tentamentraining Statica wordt geopend zodra de inschrijvingen voor de eerste tentamentraining helemaal vol is.

Bachelor Belofte

Morgen 11 oktober wordt de Bachelor Belofte namens faculteit 3mE wederom georganiseerd. De Bachelor Belofte is speciaal voor de studenten die vorig jaar hun BSA hebben gehaald. Wil jij graag bij dit heugelijke event aanwezig zijn en nog een keer je BSA vieren? Schrijf je dan in op http://threeme.collector-survey.tudelft.nl/nq.cfm?q=70897FED-2801-465B-9F94-AA6706551D72, zodat er rekening met jouw deelname (en eventuele gast) wordt gehouden zowel voor de presentatie als voor de borrel.

Study Abroad

Wil je graag je minor in het buitenland doen? Studenten die in collegejaar 2017/2018 van plan zijn om een minor te doen in het buitenland kunnen zich vanaf nu oriënteren. De lijst met beschikbare plekken in de EU zal binnenkort op de site komen te staan. De lijst met non-EU plekken wordt in de Study Abroad Week bekend gemaakt. De Study Abroad Week op 3mE wordt gehouden in de week van 15 november. Dat is ook het moment dat alle aanmeldingen openen. De deadline voor aanmeldingen voor het eerste en tweede semester van 2017/2018 zal zijn op 15 Januari 2017. Ook voor het tweede semester van dit academische jaar zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar. Kijk voor meer informatie van de Study Abroad Week en de minors van het volgende semester op de site van het International Office.

*** Onderwijsnieuws 29 september 2016 ***

Tentamentraining Statica

Na de positieve ervaringen zowel van de studenten als de docent organiseert Gezelschap Leeghwater  dit jaar weer een tentamentraining voor het eerstejaars vak Statica. De tentamentraining zal plaatsvinden op dinsdag 1 november in collegezaal C en biedt plaats voor 50 studenten. Bij grote interesse van de studenten wordt er nog een extra tentamentraining aangeboden op woensdag 2 november. Dus wil jij beter voorbereid het tentamen van Statica in? Houd dan vooral de posterborden, de Leeghwater site en Facebook in de gaten!

Studeren in het buitenland

Wil jij ook in het derde jaar van je studie je minor in het buitenland doen? Dat kan! Bij het International Office van de TU Delft zijn vele universiteiten aangesloten in Europa, Amerika, Azië en de rest van de wereld. Dinsdag 4 oktober organiseert het International Office 3mE een extra voorlichtingsbijeenkomst over minor in het buitenland 2017-2018 van 12:45 tot 13:30 in instructiezaal G, zodat je meer te weten komt over deze mogelijkheid. Gezelschap Leeghwater organiseert dit jaar ook weer de University Tour waarin universiteiten in Leuven en Londen worden bezocht speciaal voor de mensen die met hun minor in het buitenland willen studeren. Kijk op www.leeghwater.nl/universitytour voor meer informatie.

Uitwisseling ATHENS Programme

Van 12 tot en met  19 november vindt het ATHENS Programme plaats. Het ATHENS Programme is er voor bedoeld om de studenten kennis te laten maken met andere Europese universiteiten. Kijk op http://studenten.tudelft.nl/index.php?id=68504&L=1 .

*** Onderwijsnieuws 12 september 2016 ***

Start academische jaar 2016-2017

Vorige week maandag  5 september is het nieuwe academische jaar  2016-2017 van faculteit 3mE gestart . Tijdens de faculteitsopening hebben de studenten een praatje gekregen van onder andere Theun Baller (Decaan van 3mE), Hans Hellendoorn (Onderwijsdirecteur 3mE), René Delfos  (Opleidingsdirecteur Werktuigbouwkunde) en onze eigen Raoul Dinaux (voorzitter Gezelschap Leeghwater).  De studie Werktuigbouwkunde is dit jaar begonnen met in totaal 692 eerstejaars studenten. Daarnaast is er dit jaar het grootste aantal studenten ooit begonnen aan hun tweede studiejaar werktuigbouwkunde: namelijk 412 studenten.

Boekenverkoop

Op maandag 5 september zijn we weer gestart met de boekenverkoop voor de eerstejaars studenten. Na wat problemen met uitgever Pearson zijn de boeken uiteindelijk toch bij ons geleverd en zijn ze verkocht aan de eerstejaars in het Lagerhuysch. Voor de eerstejaars studenten die de boeken nog niet gekocht hebben, zijn deze voorlopig nog verkrijgbaar op het Leeghwater kantoor.  Ook is onder andere het boek van Advanced Dynamics de komende tijd verkrijgbaar op het kantoor voor de nieuwe tweedejaars studenten en andere studenten die dit vak nog moeten volgen.

Wegwijscollege

Zoals eerder vermeldt, wordt er deze week het wegwijscollege gegeven door de Commissaris Onderwijs Bachelor van Gezelschap Leeghwater. Het college wordt alleen niet gegeven op woensdag 14 september maar op donderdag 15 september in collegezaal D om kwart voor 1. In het college wordt de rol van Gezelschap Leeghwater op de faculteit, praktische studentenzaken en handige tips en tricks voor onderwijs gerelateerde zaken uitgelegd zoals: hoe werkt Blackboard en hoe krijg ik mijn timeline op mijn Google Calendar.

VIRO
Play Store
Windows store
Magnet.me

Realisatie: verenigingenweb