view this site in English
Wachtwoord vergeten?
Zoeken op de website

Nieuws

 • Next Friday 23rd of June the new professor of 3mE Dariu M. Gavrila will hold his inaugural speech about 'The Intelligent Vehicles Revolution' in the Aula at 15:00. This amazing speech will give you a clear insight in the new self-driving vehicle segment of 3mE.

  What? Inaugural speech prof. Vehicle Engineering
  When? Friday 23-06-1017, 15:00
  Where? Aula, TU Delft
  Entrance? Free

  (Click on title for full image)

 • Vanaf komend jaar: aanmelden voor onderwijs
  Vanaf komend studiejaar start de faculteit met het aanmelden voor onderwijs voor al het bachelor onderwijs zo ook voor de bachelor Werktuigbouwkunde. Elk semester (2 kwartalen) zal je jezelf voor vakken die je dat semester wilt gaan volgen aan moeten melden. Dit betekent dat je je op 2 momenten per jaar aanmeldt. Aanmelden voor semester 1 kan vanaf 15 juni tot en met 15 juli 2017 en is voor iedere BSc-student verplicht. Let op: Niet aanmelden = niet meedoen, noteer de data dus goed in je agenda! De aanmeldperiode voor semester 2 vangt aan: 15 december 2017 en loopt tot en met 15 januari 2018. De aanmelding verloopt via Osiris zoals je dat al gewend bent met het aanmelden voor tentamens. Je meldt je aan voor al het onderwijs dat je gaat volgen voor een bepaald semester. Aanmelden voor onderwijs betekent niet dat je automatisch bent aangemeld voor tentamens. Hiervoor meld je je apart aan zoals je gewend bent.

  Wisselen van vakken in bachelor WB
  Vanaf komend jaar gaan er een aantal vakken in het bachelor curriculum van Werktuigbouwkunde wisselen. De Q3 vakken Systeem & Regeltechniek en Signaalanalyse zullen respectievelijk van jaar 2 en 3 wisselen. Hierdoor zal Signaalanalyse volgend jaar in jaar twee Q3 gegeven worden en zal er een jaarlang geen college van Systeem & Regeltechniek worden gegeven. Echter zal dit vak wel getentamineerd worden. Door deze verandering zullen ook de Q3 en Q4 vakken Numerieke Wiskunde en Kansberekening & Statistiek van periode veranderen.

  Virtual Exchange – MOOCs for Credit
  Vanaf vandaag staat het Virtual Exchange - Credits for MOOCs aanbod 2017-2018 online op www.tudelft.nl/creditformoocs. TU Delft studenten kunnen zich via deze site aanmelden. Het aanbod bestaat naast TU Delft MOOCs uit online aanbod van onze partneruniversiteiten, Australian National University, EPFL en University of Queensland. Voor het 2e semester komen er wellicht nog aanvullende courses beschikbaar.

 • Emeritus hoogleraar en Erelid van Gezelschap Leeghwater, Prof. Latzko (93 jaar) overleden
  Afgelopen 4 mei overleed emeritus hoogleraar Dirk Latzko op 93-jarige leeftijd. Professor Latzko is in 1949 afgestudeerd aan de (toenmalige) Technische Hogeschool Delft en was van 1965 tot 1988 hoogleraar bij de afdeling Energievoorziening.

  In memoriam prof.ir. D.G.H. Latzko
  Professor Latzko was een zeer gewaardeerd professor die met zijn kennis, inzicht en ervaring een voortdurende bron van inspiratie was voor studenten en collega’s. Als hoogleraar werktuigbouwkunde, in het bijzonder van de constructie van kernreactoren, heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied in Nederland. Professor Latzko is in 1972 erelid geworden van Gezelschap Leeghwater en heeft  de leden de afgelopen 45 jaar enthousiast geholpen en begeleid. Zij zijn hem dankbaar voor zijn jarenlange inzet.

  De uitvaart vindt plaats op vrijdag 12 mei. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en andere nabestaanden.

 •  

 • Verkiezingen Studentenraad en Facultaire Studentenraad
  Op woensdag 17 mei en donderdag 18 mei 2017 vinden de  verkiezingen van de leden van de Studentenraad (SR) en de Facultaire Studentenraden (FSR) van de TU Delft plaats via https://stem.tudelft.nl/. Het is belangrijk dat je als student stemt voor deze verkiezingen, zodat de verkozen studenten een groter draagvlak hebben bij doorslaggevende beslissingen op de TU Delft.

  Regels projectwerkplekken
  Vanuit de Faculteit en de FSR zijn er laatst een aantal gedragsregels opgesteld voor de projectwerkplekken op 3mE. Deze zijn als volgt:
  1. Veroorzaak geen geluidsoverlast. Houd rekening met je medestudent.
  2. Houd de tafels schoon. Gooi je afval in de prullenbak.
  3. Blijf af van de aanwezige kabels en stekkerdozen. Laat deze zitten.
  4. Een projecttafel is geen werktafel. Klussen doe je in de werkplaats.

  Afloop van de “5,5 gedoogregeling”
  Tot op heden heeft de examencommissie van de bacheloropleidingen Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek studenten die het ‘oude’ curriculum (2012-2013 en ouder) volgden en een 5,5 voor 1 of 2 vakken uit dit curriculum hebben behaald, geslaagd verklaard voor het bachelorexamen, op voorwaarde dat de 5,5 was behaald voor 1 september 2015. De examencommissie heeft onlangs besloten deze afwijking op de zak-slaagregeling van art. 32 lid 1 te hanteren tot en met uiterlijk 31 augustus 2018.

 • Mechnificent
  1 Maart barstte Mechnificent los. De tiende verdieping van de Maassilo was omgetoverd tot perfecte feestlocatie. Met een goed aantal bezoekers en veel positieve reacties kan Leeghwater terugkijken op een geslaagd feest!

  Career week
  Tijdens de week van 27 februari heeft de Lecture and Career Committee een aantal interessante trainingen verzorgd voor een selectieve groep van 20 studenten. Trainingen die uiteenliepen van ‘Creative Thinking’ tot salarisonderhandelingen gaven de deelnemers een schop in de richting van persoonlijke ontwikkeling.

  Inhousdag Witteveen+Bos
  Op donderdag 9 maart verzorgde Witteveen+Bos een inhousedag op hun kantoor in Amsterdam. Naast de case en een aantal presentaties werden de 26 studenten verwend met een goede lunch en een heerlijk diner.

  LCC Startup lezing
  Maandag 20 maart kwamen er twee startups hun verhaal doen over het opstarten van een bedrijf. Dit waren Kartent en PicNic. Hun inspirerende verhalen gaven de aanwezigen kriebels om zelf ook te gaan ondernemen. Met een afsluitende borrel was het een goede afsluiting van de dag.

  Excursie Thialf
  De Thialf van Heerema Marine Contractors was in Rotterdam, wat een uitgelegen kans was om een bezoekje te brengen. De Excursie Commissie had een mooi programma geregeld en met 30 Olifanten werd de boot op dinsdag 21 maart bezocht. De grootte van de boot heeft zeker indruk gemaakt!

 • Nationale Studenten Enquête (NSE)
  Jouw deelname aan de NSE is belangrijk voor de TU Delft. Je mening over de sterke en verbeterpunten vormen waardevolle input voor nationale onderwijsrankings en interne verbeterplannen. Op deze wijze draag je bij aan de hoge kwaliteit van het onderwijs van de TU Delft. De NSE is de perfecte manier om aan te geven dat je trots bent om op je studie op de TU Delft. Als je de enquête nog niet hebt ingevuld, moet je er snel bij zijn. Hij is namelijk nog geopend tot zondag 12 maart. Check nog snel je mail en vul hem in!

  Tentamentrainingen Q3
  Zoals elke periode organiseert Gezelschap Leeghwater in Q3 ook weer tentamentrainingen voor twee herkansingsvakken van het eerste en tweede jaar. Om te bepalen welke trainingen wij gaan organiseren, wordt er gekeken naar de voorkeuren van de studenten. Op de Facebook group van Gezelschap Leeghwater is een poll aanwezig met alle vakken van vorige periode. Vul deze poll dus vooral in op goo.gl/51uz1T!

  Onderwijspanels
  Ben je een bachelor student en wil jij graag je mening geven over je vakken en het onderwijs in het algemeen? Vanaf de volgende week gaan er panels gevormd worden voor Q3 enQ4, deze panels komen een paar keer bij samen komen om de kwaliteit van het onderwijs te bespreken. Heb jij interesse om deel te nemen aan deze panels, kom dan langs op kantoor of stuur een mail naar bachelor@leeghwater.nl voor meer informatie. Wanneer je niet wilt deelnemen aan de panels, maar wel feedback wilt leveren op bepaalde vakken is het natuurlijk altijd mogelijk om dit naar de Commissaris Onderwijs Bachelor te mailen.

 • Surfreis
  Tijdens de februari vakantie organiseerd de FuCo ieder jaar een reis. Dit maal hebben ze een nieuwe weg ingeslagen; een ware Surfreis in Taghazout, Marokko. Met 44 Olifanten werd er genoten van de zon, het strand en de golven. Ook werd er een bezoekje gebracht aan Paradise Valley en een dansje gewaagd in een club in Agadir. Al met al een week waarbij er gezellig werd bij gekomen van de periode ervoor en de vakken. Zo zie je maar, Olifanten kunnen echt alles, waaronder nu dus ook Surfen.

  Valentijnsrozen
  14 februari werd er door Cupido weer een heel aantal pijlen geschoten. De ChickaCo verzorgde (anonieme) Valentijnsrozen, die je kon bestellen op de website. Voor sommigen was het direct duidelijk van wie de roos kwam, maar er zaten natuurlijk ook een aantal raadselachtige berichtjes tussen. Wel goed dat er bij een nuchtere studie als Werktuigbouwkunde, ook genoeg liefde bestaat.

  Bestuurs Interesse Diner
  Ieder jaar wordt Gezelschap Leeghwater bestuurd door een enthousiaste groep Olifanten. Volgend jaar zullen er acht mensen plaatsnemen in het bestuur. Hiervan is er al een iemand bekend; Klaas Koerten, die nu ALEPPO (Aankomend Lustrum Eventueel Potentieel Prominente Olifant) is. Op donderdag 16 februari was het Bestuurs Intresse Diner waar de leden zich konden profileren en konden aangeven welke functies ze graag zouden willen doen. Na een leuke activiteit en een lekker diner werd de avond goed afgesloten met een dansje in de Danzig.

  De Delftse Bedrijvendagen – Presentatiedagen
  Op dinsdag 21 en woensdag 22 februari vond het grootste evenement van de Delftse Bedrijven Dagen plaats. De presentatiedagen trokken meer dan 130 en 2980 studenten. De studenten konden zich goed oriënteren op het bedrijfsleven en zich opgeven voor stages en banen. Met opnieuw een groter aantal deelnemers en bedrijven kan het een groot succes worden genoemd.

 • Boekenverkoop Q3
  De boeken voor de derde periode zijn binnen bij Gezelschap Leeghwater en worden vanaf afgelopen dinsdag 14 februari verkocht. Dus heb jij een boek nodig van Numerieke Wiskunde, Systeem en Regeltechniek, Signaalanalyse of Lineaire Algebra? Kom dan langs het Leeghwater kantoor om je boek te kopen!

  Master Event
  Ben je derdejaars student en van plan om volgend jaar na je bachelor een van de Masterprogramma’s aan de TU Delft te volgen, neem dan een kijkje op het Master Event van de TU Delft, op 9 maart 2017. Tijdens dit Master event zullen er presentaties worden gehouden van de verschillende Masterrichtingen. Een ideale mogelijkheid om je te oriënteren. Ga naar goo.gl/ztfa1V voor meer informatie en om jezelf aan te melden.

  Engelse taalvaardigheid docenten TU Delft
  Momenteel worden er steeds meer vakken aan de TU Delft in het Engels gegeven. Uit ervaringen is gebleken dat studenten niet altijd tevreden zijn met de Engelse taalvaardigheid van docenten. De VSSD doet op dit moment onderzoek om de omvang van dit probleem in kaart te brengen en de oorzaak te achterhalen. Door middel van het invullen van deze korte enquête, https://goo.gl/forms/OON1hJ4ydwW4UORV2,  kan je bijdragen aan het onderzoek van de VSSD.

  The Unexpected Science of Steel and Chocolate - Workshop
  Op 13 maart aanstaande is er een workshop over de verrassende eigenschappen tussen de structuur van staal en die van chocolade in het Science Centre. Tijdens de workshop demonstreert een onderzoeker van materiaalkunde (met een hele hete oven van 900 graden) hoe spaken (uit een fiets) smelten en van structuur kunnen veranderen en hoe dit met chocolade gebeurt. Meer informatie kan je vinden op goo.gl/pFz48q.

 • 3mE XXL openingstijden
  Vanaf maandag 16 januari tot en met donderdag 26 januari is 3mE doordeweeks tot twaalf uur ’s nachts geopend. Hierdoor is het voor de studenten mogelijk om ook ’s avonds te studeren op 3mE. De faculteitsafdelingen die open zijn, zijn B-0, C, E, G-0 en D-1.

  Bachelor Eindproject 2016-2017
  Voor zowel het oude als het nieuwe bachelor programma wordt sinds vorig jaar één soort BEP aangeboden. Wanneer je bij de instroomgeneratie tot en met 2012 hoort, moet je inschrijven voor WBTP303. En wanneer je tot het cohort na 2013 behoort, moet je je inschrijven voor WB3BEP-16. Je kan je voor beide eindprojecten inschrijven via Osiris tot uiterlijk 30 januari 2017. Om mee te kunnen doen dien je over je propedeuse plus minimaal 54 punten van het tweede jaar te beschikken. Er kan alleen in bijzonder gevallen door de onderwijsdirectie hiervan worden afgeweken. Nadat de resultaten van Q2 bekend zijn, wordt vastgesteld of je aan de ingangseisen voldoet. Schrijf je dus vooral in, ook als je nog niet zeker weet of je kan delen aan het BEP!

  Conclusies onderzoek capaciteitsprobleem TU Delft
  De VSSD heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar het capaciteitsprobleem op de TU Delft onder de studenten en docenten. Hierin kwam naar voren dat de capaciteit van de collegezalen onvoldoende is en dat er gebruik gemaakt moet worden van zalen in Pathé, volgzalen en zalen zonder tafels. Verder zijn tekorten aan werkplekken in stilteruimtes en plekken met vaste computers. Daarnaast geven de docenten aan dat de werkdruk te hoog is en dat hierdoor de onderwijskwaliteit achteruit gaat. Desondanks geven de studenten aan dat zij tevreden zijn met de beschikbaarheid van docenten en de kennis van student assistenten.

Banner 1: Arcadis
VIRO
PPMselect

Realisatie: verenigingenweb